2011. május 1., vasárnap

VKF! 42. pofátlanul egyszerűen

Igazából currys sárgaborsókrémlevest akartam a vkf alkalmából kreálni, szép kék kerámiatálban, a sárga-kék pöttyös terítőmön, kék ikeás kanállal- de nem jött össze, most meg már kicsúszom az időből. Úgyhogy elgondolkodtam- egy óriási pizza, az nem gyönyörűségesen színpompás? Vörös paradicsomszósz, lilahagyma, aranysárga kukorica, olajbogyó, pritaminpaprika! Hát nem? Hát de :)

PIZZA, mintha nem lenne mindenkinek saját receptje:)
de azért kollégistáknak mégis meg lehet tanítani:)
- fél kg liszt (ennek fele tönköly, fele fehér)
- egy tk. oregano
- egy tk. só
- 1-1 deci tej és víz, tán kicsit több (inkább össz 2,5 dl)
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 csipet cukor
- fél kocka friss, vagy egy tasak száraz élesztő

- 2 közepes doboz sűrített paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, kis cukor, oregano, zsálya, bazsalikom (még nem hajtottak ki a kolikertben, úghogy száraz, de nah, lassan csak kibújnak már...)

- sajt (ezen kéretik nem spórolni, és nem csízió műanyag rettenetet venni, hanem igazi sajtot...erről jut eszembe, a házi mozzarellát ígérgetem egy ideje de még mindig nem csináltam meg)
- kolbászkarika, lilahagyma, kukoricakonzerv, olajbogyó, pritaminpaprika, paradicsomkarika, gomba, ésatöbbiésatöbbi, ízlés szerint.

A vizes tejben cukorral felfuttatott élesztőt a liszttel, sóval és oreganoval párnás tésztává dagasztom (a dagasztás akkor jó, mikor már fáj az ember válla- ez olyan 8-10 perc. Ettől voltak olyan jó izmosak öreganyóink...) Letakarva egy órát kelesztem a tésztát, addig a szószt összerottyantom. Tényleg csak ennyi, kis vízzel a sűrpar és a fokhagyma és a fűszerek- semmi ördöngősség. Eztán felkarikázom, aprózom, kockázom és minden egyéb, a többi feltétet, lereszelem a sajtot. A tésztát, ha megkelt, kettéveszem, egyik fele sutty a mélyhűtőbe, másik felét pedig a tepsin kitaposom-húzogatom-nyújtom (ököllel) olyan tepsiformájúra. megkenem a szósszal, megszórom a feltétekkel, sajttal, és a forró sütőben 15-20 perc alatt tökéletesre is sül. Mindent összeadva (persze a feltétektől függően), és jó sajtot feltételezve (kb. 1300ft/kgnál
kezdődik...) is fele- harmadannyi, amennyiért az ember fia pizzát rendel. És az ki tudja milyen...
Szóval, kollégisták, vidám, színes, forró, saját készítésű pizzára fel! Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...