2011. május 31., kedd

Tokaji borecetek: Téli kaja, nyári nap

nem tudom miért, talán a savanyúságokkal (lásd következő poszt) való kacérkodás, vagy az a baromifinom cseresznyepaprika, amit múlt héten ettem, tette velem, de iszonyatmód megkívántam a savanyúságokat. Koviubit. 20 dekát, csak úgy magába, nejlonzacskóból, az egyetemen. Na, ez vagyok én. ha valaki látott, ne adja el a fotóimat:D És vettem savanyúkáposztát is. De mivel már be volt áztatva egy jó adag lencse, levesnek, így kombóztam a kettőt, és savanyúkáposztás lencselevest kreáltam belőle, ami, mint kiderült nem egy nagyon új ötlet- igazi hagyományos magyar téli kaja. Feltaláltam hát a spanyolviaszt:)

SAVANYÚKÁPOSZTÁS LENCSELEVES
- 1 jó nagy bögre lencse, beáztatva (80 ft)
- 2 nagy fej hagyma (45 ft)
- 3 sárgarépa (70 ft)
- 20 deka savanyú káposzta (60 ft)
- 1 kis pohár tejföl (140 ft)
- 1 ek liszt
- teáskanál morzsolt tárkony
- 5 szem feketebors
- 3 kisebb babérlevél
- tokaji borecet (a tárkonyos üveg aljáról az utolsó pár csepp, kiegészítve sima furmintecettel)

A hagymát felaprítottam, majd olajon megpároltam-megpirítottam kicsit. Ráborítottam a felkarikázott répát és a kicsit felvagdosott káposztát, azzal is pirítottam 2 percet. majd felöntöttem a megmosott lencsével és annyi vízzel, hogy olyan leveskinézetű legyen. beleszórtam a fűszereket, és sót. Mikor a lencse megpuhult, adtam hozzá az ecetet, kb 2 evőkanálnyit összesen. Mikorra a répa is megpuhult, forró vízzel kikevertem a lisztes tejfölt, és behabartam vele a levest. Megvártam, míg fortyan még egyet, majd utánízesítve, langyos kenyérrel adtam.
Valóban téli kaja, de hál'istennek nincs benne se randa füstölthúscafat, se szalonnabőrke. Így jó. Laza ebéd. Miért is téli kaja ez...?
4-5 adag, összesen 400ft körüli befektetéssel.
Jó étvágyat hozzá, savanyúságimádók!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...