2013. június 28., péntek

Túrapakk

Amcsiknál- megint csak őket tudom emlegetni, mint a fogyasztói társadalom bástyája- kapni olyat, amit úgy hívnak, hogy "Paleokit" vagyis "paleo-készlet". Harmadik világbeli gyermekeket támogatunk a megvásárlásával, de nem ez a legjobb benne: hanem hogy egy jó adag, legeltetett marhából készült szárított húst, csonthéjasokat és szárított gyümölcsöket tartalmaz, vákuumcsomagolva. Persze itt ilyen nincs. Az ember még annak is örül, ha marhahúst kap, nemhogy még méltányos életű hormonmentes állatot, neadjisten tartós, ehető formában.Furcsállom, hogy egy országban, mely a "lovasnomád múltjára" a szkíta ősdumától az ázsiai sztyeppék rettegett muszlim harcosaiig bármilyen rokonságot büszkén keres és elfogad igazolásul, a "szárított hús" kifejezés vagy értetlenséget, vagy undort vált ki.
Darált marhahúst akartam venni, lehetőleg zsírmenteset, de nem túl drágát, ezért kérdeztem a hentesbácsit- olyan kedves, mesekönyvbe való, tagbaszakadt bajuszos böllér fajta- hogy hátszínt darálnak-e. Kérdi: mire kell? Hamburgerhez az nem jó!
- Ahhoz vesefaggyú kell bele, nem...?
Erre nagyon megörült, hogy egy nagy eséllyel (rasztaként) vegetáriánus ember marhahúst vásárol, méghozzá átlaghoz képest meglehetős szakértelemmel. Újra kérdezte, hogy mihez kell- mondtam, szárítom.
Eléggé megleptem. Eleve azzal, hogy nem egészben, vékonyra szelve, hanem daráltból. Meg hát a szárított hús. Le van sózva? Füstölve? hogy-hogy? aztán meg kell főzni? Hol szárad, ha nem füstölőben és nem is sóban? És minek enne az ember olyat?
Ezek tulajdonképpen praktikus kérdések, de a sonka, kolbász, nem szárított nyers húsok ezek mégis? Vicces, hogy a szárított hús így elkerekíti a szemeket mindig! De persze kiderült, hogy frissen nem darálnak marhát, mert nem keverhetik a darálóban. Úgyhogy fóliázottat vettem.
mindegy. Mindig csodálkozom, hogy a szárított hús ilyen meglepő dolog :)

Szóval, a lényeg, hogy darált hús, jól befűszerezve, sózva, vékonyra tapicskolva sütőpapírszeleteken, majd aszalógépben 5-6 óra szárítás után konyhai ollóval felvágva- tökéletes, finom, jól adagolható, maceramentes szárított húst ad. Diákcsemegével és házi energiaszeletekkel (magvaj (mandula, dió), aszalt gyümölcs és fehérjepor ragacsosra turmixolásával), friss gyümölccsel kombinálva tökéletes túrapakk. És igazán baráti áron!
Próbáljátok ki, ezerszer jobb, mint a szendvics :)

6 megjegyzés:

 1. Nem félsz az esetleges élősködőktől, vagy más betegséget okozó kórokozóktól (E.coli)?? Biztos, hogy az a darált marhahús amit lefóliázva megvettél azoktól mentes volt? Elég magas volt-e a hő a szárításkor ahhoz, hogy ha mégis volt benne valami egészségre káros, az elpusztult?? Bátor vagy!! (Nem bántani akarlak, inkább féltelek!)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves, hogy felveted, de ez a hús annyira kiszárad, hogy minimál nedvességtartalma van, ezért nemigen él meg rajta baci. A marhahús egyébként is különösen alkalmas a nyersen vagy félnyersen fogyasztásra- steakek, tatárbifsztek? Az illatán is érzem, ha rossz!
   Jogos felvetés egyébként, még senki nem kérdezte... :)

   Törlés
 2. A tatárbifszteket (elvileg) vesepecsenyéből készítik, a steaket hátszínből. Szerintem a darált marhahús nem ilyen részekből van. Drukkolok, hogy ne legyen bajod.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hátszín, vesepecsenye, ugyanaz az állat. sertésből nem merném megcvsinálni, de készítettem már marhaszívből, hétszínből, pulykamellből is gond nélkül :)

   Törlés
 3. Aszalógép híjján esetleg sütőben elkészítésre van "recepted"? :)
  Úgy értem, lehet e, meg ha igen akkor milyen hőfokon mennyi ideig, hogy jó legyen?
  Előre is köszi :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Sütőben is készítettem már, fogpiszkálókról lógatva és a rácsra fektetve is, takarékon és résnyire nyitott ajtóval, időnként átrendezgetve a húsokat, ugyanúgy 5-6 óra:) az "amcsi" címke alatt tuti megtalálod őket! :) (bocsi hogy nem linkelek, kínából kicsit furán viselkedik az internet)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...