2012. október 10., szerda

Tökéletes pattogatott kukorica

Ahogy Jókai mondaná, a jó öreg pattogatott kukorica, amit itt már akkor is ettek, tűz fölött vasserpenyőben készítve, mikor még a nagy ÁÁÁmerika csikólábacskáin se bukdácsolt. Na persze nem szószerint idézek :D csak a hangulatot közvetítem. meg az eszmét.  (egyébként az emlegetett, kukoricának szentelt szakasz az arany emberből való, ha valakiben feldereng...)

Alig találtam natúr, szemes kukoricát. Rettentő. Tényleg sehol nincs. Csak ez a mikrós, tasakos, zsíros, tízdekasós, műsajtos rettenet mindenütt. (ami egyébként sajnos néha nagyon jól esik az embernek) Ami egészségtelenségének tetejébe, még csak ki sem pattog rendesen. Vagy szénné ég. Nos ez a módszer mindkettő problémára megoldást nyújt:)
Az eredmény tökéletesen kipattogott, natúr, kedvünk szerint fűszerezhető és sózható nasi. A lakást betöltő erőszakos bűz nélkül, ami a mikrós kuki állandó velejárója...ki tudja miért, de aminek ilyen szaga van, az már gyanús kéne hogy legyen...

KÉSŐ ESTI KUKORICA (filmhez, tanuláshoz, nyüffögéshez)


- két marék natúr, pattogatni való kukorica
- ízesítő: vaj, só, élesztőpehely, szárított parmezánpor, curry, füstölt paprika, fokhagymapor, vagy karamellizálni való cukor, vagy karamellizálni való cukor meg kakaó.

Egy nagy serpenyőt olaj nélkül tűzre teszek, benne két-három szem kukoricával. Lefedem, és addig hevítem a serpenyőt, amíg azok az indikátorszemek ki nem pattannak. Ekkor leveszem a gázról a serpenyőt, kiszedem a kukikat, és beleborítom az összes többit. Lefedem, és hagyom állni fél percet, hadd akklimatizálódjanak a szemek.
Fél perc leteltével visszateszem a nagylángra a serpenyőt, kukoricástul, fedőstül.
Szinte egyszerre fog kipattogni az összes, kb egy perc leforgása alatt. Érdemes néha picit rázogatni. Míg forró, lehet fűszerezni, de érdemes tudni, hogy mivel ez nem zsíros, nem tapad meg a só vagy ilyesmi rajta, érdemesebb porszerű fűszereket küldeni rá, vagy tényleg meglocsolni egy pici olvasztott vajjal.
Cukormázzal és kakaóval igencsak dekadens finomság. (régen talán aranykakas volt a neve az ilyen karamellel összeragasztott, gombócba gyúrt pattikukinak? nem vagyok benne biztos)

Minden szem tökéletesen kipattog, nincs odaégés. Bizony! Aki nem hiszi, járjon utána:)

4 megjegyzés:

  1. Szia! Hol tudtad beszerzni a natúr kukoricát?:D Kipróbálnám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Végül bioboltban vettem, de aztán találtam a tescoban is, saját tescos zacsiban, és viszonylagos utánajárással naturfoodos csomagban is leltem- igazából a bio 350 ft volt, a tescos 200 körül talán, a naturfood is valami hasonló, szal még a bio sem olyan rettenetesen drága. Azt hiszem mindegyik 20dekás csomag. De meg nem esküdnék rá...!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...