2012. május 17., csütörtök

Joghurtos padlizsán

Pár napja tropára ment a winchesterem.
Ilyeneken én általában somolygok magamban, ha mástól hallom, hiszen aki ért a gépéhez és normálisan használja, meg tudja előzni, hogy kéthavonta kelljen újratelepíteni a windowst vagy hogy csak úgy kiessen a gépe bele. Ez általában így is van, de hát nem lehet mindenre felkészülni, bármily jólképzett is legyen az ember...
Na hát a technika sokat emlegetett ördöge kinevette a gőgömet és jól kitolt velem, igenis tönkretette a vinyómat, kiégett rajta valami kör. Kampec dolóresz, szevasztavasz. Tegnap voltunk újat venni, és hazafelé beugrottuk egy török kajáldába. (ahol én folyton frusztráltnak érzem magam mert ha nem menüt vagy gyrost kér az ember akkor végig kell nézni a kajákat, ugyebár. és a túllelkelsült kiszolgálószemélyzet folytonos kérdésére válaszul ha "köszönöm, egy pillanat és választok" érkezik, akkor fintorgással kevert bájmosolyok kereszttüzében lámpalázasan nézegeti az ember a töltött padlizsánt meg a báránygombócot és mégannyira se tudja, mit akarjon, mint azelőtt)
Szóval joghurtos padlizsánt kértem pitával (amit, bár nem számolták fel, külön kellett kérni), ami bazifinom volt. egy darabig. mert utána elkezdtem érezni, hogy bizony ezt olajban sütötték, sültkrumpliízűben, szottyosban, és hát nem olívaolaj az, ami olyan szép sárgásan-zöldesen-kívánatosan a joghurt színén csillog, hanem alpári sütőolaj, de jó sok. Na ekkor elment a kedvem a dolgotól és otthagytam. Később igen sajnáltam már, de akkor nem tudtam mást tenni... így ma elkészítettem itthon. Sokkal jobb lett! Sokkalsokkal. de tényleg!

long story short: TÖRÖK JOGHURTOS PADLIZSÁN
- 1 nagy doboz joghurt (150 ft)
- fél kg padlizsán (300 ft)
- só, fehérbors, egy gerezd fokhagyma
- olívaolaj

A joghurtot gézzel bélelt szűrőbe tettem csöpögni. A padlizsánt megmostam, felkockáztam, és olívaolajjal serpenyőben elkezdtem sütni. Először nagy lángon, aztán öntöttem alá egy kis vizet és gyakori keveréssel sütöttem-pároltam, hogyismondjam. Így kicsit szétesősebb lesz, mintha olajban sütöttem volna, na de azért kíméletesebb is.
15 perc alatt megpuhult a padlizsán, amit a fokhagymás-borsos joghurttal kevertem össze. Langyosan és hidegen is nagyon jóóóóóóóóóóóóó! Melegszendvics vagy akár egy egyszerű pita is tökéletes mellé...mmmm! (EDIT: sőt, éjszaka abonettel tunkolva ettem...)

utánaolvasva hogy mások hogy csinálták ezt a kaját, mondanám, hogy olajban vagy serpenyőben sütés helyett lehet sütőben is sütni a kockákat, és hogy elfelejtettem, hogy igen, citromlé is határozottan kiérezhetően volt az éttermiben is, én meg csak elfelejtettem. Node mindegy már:)
szeretem a pallézsánt! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...