2012. május 14., hétfő

Egyszerű fogyis gombás rizs

Sok íz, sok rost, kevés kalória. Ja, meg ki a fene hagy ott egy kiló gombát 270 ftért? Hát én nem!

GOMBÁS RIZS

barna rizs (2 bögre, tesco, 160 ft)
fél kg. csiperke (135 ft)
egy közepes fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
egy csipet kakukkfű
egy ek. olívaolaj
(sajt, sörélesztőpehely)

A barna rizst egy órára beáztattam, majd másfélszeres mennyiségű vízben pici sóval egy óra alatt megfőztem. (fazékban: forralásig fedő alatt nagy láng, forráskor alacsonyra vesz, addig főz míg a víz eltűnik, lezár, majd 20 perc gőzölődés fedő alatt)
A gombát és a hagymát vékonyan felszeltem, és összeforgattam az olajjal egy fazékban. tudom, ez kevés olajnak tűnik, de úgyis a saját levében fog megdinsztelődni az egész, nagyon nincs többre szükség. Picit megsóztam. Szinte takarékon lévő lángra tettem a fazekat, fedővel együtt. kb. fél óra múlva ránéztem, a gomba már összeesett, leve kifőtt, gombalében állt az egész, a hagyma szétfőtt, csak úgy magától, gondoltam remek, egy kis kakukkfüvet küldtem rá és egy átnyomott gerezd fokhagymát, és hagytam, ugyancsak alacsony lángon, hogy fője el a levét. Újabb fél óra. Végül "zsírjára sütöttem" a szinte krémesre párolódott illatos hagymás gombát.
Barna rizzsel és sörélesztőpehellyel (sajtzsíron spórolunk) tökéletes, könnyű ebéd- ha lett volna, még egy kis friss petrezselymet szórtam volna rá.

2 bögre rizst főzve 4 adag, össz. 300 ft.
Egy (jóllakató!) adag (egy bögre rizs, fél bögre gomba) kalóriaértékét kb. 350-400 kcalra merném tenni. Lehet még kevesebb is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...