2012. április 23., hétfő

lusta és foolproof (DNK) lángos

naszóvalkérem, a kelt tészta az kelt tészta, és úgy is kezelendő. iszonyú lángost ettem múlt héten és rájöttem, hogy ez is egy jó népcsalogató, tömegetető, mindenki-nyála-csordul-rá étel- ha jól van megcsinálva! és nem egy dagasztatlan, kelesztetlen, kemény, olajban sült csirízkorong!
ezért azt mondom: kollégisták, nem kell dagasztani. elég, ha az ember türelmes vagy előre tervez: úgy is remek lángost lehet készíteni. és ki ne akarna remek lángost? :) (pláne, ha van még arca pénzt is kérni érte)
én a kenyértészta-lángos híve vagyok, de ha van maradék krumplipüré, nyugodt szívvel bele lehet zuttyantani.

bő másfél bögre víz
3 bögre liszt
1 tk. só
1 tk. szárított élesztő vagy negyed kocka friss

később 1 bögre liszt, olaj

a lisztet, a sót és az élesztőt összekeverem, majd ráöntöm a vizet, és nyúlós, nagyon lágy, éppen hogy összekevert tészta legyen. letakarva meleg helyen maradjon békén 3-5 órát. ha megkelt, egy bögre lisztet óvatosan bele lehet még keverni-gyúrni, így már tésztább állaga lesz, nem ragad annyira, és mire belegyúrjuk mind a lisztet, szinte meg is"dagasztjuk", de itt nem kell valóban, szakértően dagasztani. forrósítsunk fel, lehetőleg fazékban, hogy mély legyen, olajat- sokat, és nagyon, nagyon forróra. egy lángosnak nem kell több oldalanként fél percnél, hogy megsüljön- így nem lesz zsíros, cuppogós, de ehhez persze jó forró és mély olaj kell, és jól húzogatott tészta. Mire az olaj felforrósodik, a tészta is magába építi a frissen bekevert lisztet, s újra nekiáll kelni. olajos kézzel kisebb alma méretű tésztagombócokat szakajtunk, amiket szinte csak a saját súlyától hagyunk kinyúlni frizbiformára. Ezt óvatosan belehelyezzük az olajba, fél perc után fordítunk rajta, és szép aranyszínűre sütjük. 8-10 db.
ja, és papírtörlőn leitatni nem árt:)

Rá FOKHAGYMAAAAAAAAA, harr. tejföl is okés. sajt nem muszáj. csak ha jó.
nem értem, miért nem jobb marketing normális, malomkőméretű lángost csinálni, fokhagymával, 100 ftért, mint tenyérnyit, keményet, szart, csízió pizzafeltéttel és feltejezett frissföllel, 200ért? pffh. így aztán soha többé nem lehet senkiről semmi pénzt lehúzni, ha itt a koliban újra lángos lesz. remélem azért tanultak belőle...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...