2012. április 24., kedd

Krumpligombóc mártással

Egyik nap egy nyúlragut falatozgató szomszédtól kunyeráltam egy krumpligombócot, ami a ragu remek szaftjában ázott már...hát, kollégium, valljuk be, napok óta. De annyira, annyira finom gombóc és szaft volt, hogy úúúúrissten. Aszti néni, Kati néni, ezúton is üzenném, hogy marhajó volt, köszönöm a kóstolót!

Olyannyira, hogy nem álltam meg, és legyen bármennyire baromi macerás, nekiálltam egy hasonló krumpligombócnak, hasonló, mustáros-tejfölös paprikás mártással. csak a nyúl hiányzott, de azért úgy őszintén, annyira nem is hiányzott:)

KRUMPLIGOMBÓC MUSTÁROS-PAPRIKÁS MÁRTÁSSAL

1 kg krumpli (120 ft)
30 dkg liszt (30 ft)

1 tojás (helyett 1 ek lenmagőrlemény)

1 giga fej hagyma (30 ft)
2-3 ek. olaj
1 ek paradicsompüré
2 tk. pirospaprika
frissen őrölt bors
1 ek. mustár
1 kis pohár tejföl (99 ft)
1 ek. liszt

A krumplit héjában feltettem főni. A hagymát felaprítottam, és az olajon nagyon alacsony lángon dinszteltem, halálra-krémesre, ez rettentő hosszú idő, és vizezni nem szabad, esetleg kicsit sózni, hogy ne égjen le. de végülis nem olyan sarkalatos, mert ha nem sikerül krémesre párolni a hagymát, úgyis leturmixolódik később. a puha hagymát lehúztam a tűzről, belekevertem a paprikát és a paradicsompürét, majd kb 2 dl. vízzel felengedve főztem egészen krémesre az egészet. mustárral ízestettem, tejföllel behabartam, és készre forraltam. Egyszer átmentem rajta botmixerrel is, biztos ami biztos.
Ezalatt a krumpli megfőtt, így míg a hagyma dinsztelődött, megpucoltam, villával átnyomtam (EDIT:belátom lereszelni célravezetőbb lett volna), és a lenmaggal és liszttel nem ragadós, de azért lágy tésztát gyúrtam belőle, amit cseresznyényi gombócok formájában forró vízbe eresztettem, s addig főztem, míg feljöttek a víz színére.
A szósszal nyakonöntve, forrón, aaaaaah... (ráadásul fogfájáskompatibilis étel!)

Nem mondom, ettem már idegkímélőbb kaját is, de nagyon koldultam rá. nagyon olcsó, nagyon finom, és akár még gyors is lehetne, ha nem 22 perc (lemértem!) alatt forrna fel 3 l víz a gázon (ami 60+++fokosan jön ki a csapból!). gyáááááász. erre nincs kapacitás, csak a baszogatásra meg éjjeli tűzriadóra. eresztő tűzhely senkit nem érdekel. jellemző...meh.
azért a kaja, az bazijó volt. 4 adag 280 ft. haha.
:)


EDIT: most nézem, itt majdnem ugyanez a recept... pedig egyéni bréjnsztorming volt, becsszó :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...