2012. március 10., szombat

good food

megvettem a good foodot, kíváncsi voltam rá. általában nem vagyok elájulva a főzős magazinoktól, egyrészt mert technikát újságból úgyse lehet megtanulni, megtanulom otthon (ha akad olyan, ami alapvető lenne de mégse tudnám), okosságokat nem szeretek hallani, elszállt alapanyagokat sem szeretek látni, valamint a receptek és az ihlet jöhet máshonnan is. Sztárokra se vagyok különösebben kíváncsi, a magyar világból különösen nem, és eléggé sértőnek veszem ha pl palira vesznek az extrahipergasztrobloggerek hogy megtanítják hogy kell igazán fasza spagettit főzni, vagy (másik véglet) kapribogyós articsókaszívmártásos lazacsteaket egy kedd esti vacsorára. hát kösz.
(http://www.kossuth.hu/image/orig/GoodFood_01.jpg)

Hát a good fooddal is valahogy így vagyok. A képei nagyon szépek, és úgy általánosságban is jól szerkesztett újság. tetszik, hogy leírják a tápértékadatokat, kis ikonokkal jelzik hogy vega-e, fagyasztható-e, milyen nehéz az étel. Ez mondjuk alap, de épp ezért becsülendő hogy megvan.
tetszik, hogy nem csak extrahiperdrága alapanyagokkal dolgoznak, vannak egyszerűbb hozzávalókból ügyesen kitalált, hltköznapiságukban is különleges ételek. Persze akad borjúmirigy meg lazac meg az az idióta macaron, de na bumm, enélkül már levegőt se tudnak venni, olvasni érdekes, no meg átlapozni is lehet.
Tetszik, hogy egy-két kérdéses dolognál adnak beszerzési tippet. Ja, és tetszik a borajánlat is, bár nem túlzottan érint, de az, hogy leírják MIÉRT is ajánlják a bort, az ritka, és rengeteget lehet belőle tanulni.
tetszik hogy hétköznapi emberek hétköznapi igényeire is gondolnak, mint gyors vacsora abból ami van otthon, mire használjuk a maradékokat, hogyan teremtsünk egyféle alapanyagból többféle ételt ami nem unalmas.
és ez így jó.

viszont nem tetszik hogy ezek is hülyének néznek. Azért vesz az ember főzős újságot, mert nyilván érdekli a dolog. ha érdekli, akkor talán képzett is ezügyben egy kicsit. pl a hot cross bunst lefordítani, és sehol egy szóval nem említeni, hogy hé, ez egyébként a hot cross buns, amiről a második osztályos gyereked egy éve énekel mert angolórán tanulta, az kicsit szerintem meredek.
Másik, az angol hétköznapokban persze ott van a zellerszár, például. de egy magyar receptre, ami zellerszárat használ (egy csomó 450-600 ft), ne mondják már hogy filléres kaja! az alapanyagok hozzáférhetőségére, mint akár az edamame, szerintem figyelni kéne itt-ott.
ja, meg szerintem több vega vagy félvega recept kéne bele, mert unom már személy szerint ezt a "ó itt egy étel hús nélkül, tegyünk bele egy szelet szalonnát, csak hogy ebben is legyen"...naná hogy ki lehet hagyni de nagyon sokakban nincs annyi fantázia hogy így deolgozzanak fel egy receptet...
szóval nem rossz, és jó ötletek vannak, de néhol lehetne még finomítani.

ja, és nem találtam ordenáré fordítási hibát, ami pedig ilyen átvett újságoknál gyakori. becsülendő.

2 megjegyzés:

 1. Köszi, legalább nem kell írnom egy posztot, egy véleményen vagyunk. :-)
  Nekem az is megfelelt volna, ha nincs benne egy "magyar" recept sem, simán lefordítják az angol újságot (azzal tényleg nincs probléma), és kicserélnek pár alapanyagot, ami nálunk nem olyan árfekvésű vagy egyszerűen csak nehezebben beszerezhető.
  Az a szerencsénk ezzel a GoodFooddal, hogy ott van az alap, nem kell teletömni bloggerek receptjeivel, mint a Szuflét vagy a Magyar Konyhát, na meg a Stahl konyháját (ami a legcikibb az egészben, elvégre ha képes volt összedobálni annyi szakácskönyvet, akkor miért is van szükség más kútfőre ugye), mert a szerkesztőségnek nincs saját ötlete.
  A blogger meg azért blogger, mert van blogja, azért az ember nem fizetne 400 vagy még jóval több forintot, hogy az ő receptjeiket olvasgassa.
  Igazából az angol pont azért készül, amiért szeretnénk hogy készüljön, az átlag népeknek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hát akkor ráéreztem a dologra, szerintem is attól jó maga a főzés, a gasztronómia, hogy emberközeli, embereknek készül, másik, náluk picit ügyesebb vagy fantáziadúsabb emberek által és alapvetően az élvezetért. És ezt sokan felismerik és hétköznapi emberként is ezért vesznek ilyen újságokat, és akkor természetes hogy örül az ember egy szardíniás spagetti receptnek, amihez a spájzban van már minden, vagy a tojás vagy a maradék sonka körül forgó receptkörnek. Ez jó! plusz, az is nagyon jó, hogy "megtanítja" ezt a fantáziát az embernek:)
   bloggerekkel kapcs meg teljesen egyetértünk:)
   kíváncsi vagyok a továbbiakban milyen lesz az a good food, cask nem biztos hogy havi 700 ftot áldozni fogok rá...

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...