2012. február 3., péntek

Deák-challenge!

Sokan, meglepően sokan kérdezik, hogy mennyi pénzből élek, és hogyan tudom fenntartani azt a fényűzőnek tűnő életmódot, ami azt jelenti, hogy minden nap eszem meleget, nem vagyok éhenkórász, hatalmas raktárkészlettel rendelkezem, 50-féle fűszerem van, időnként mindenféle flancos kajákat főzök, és mindezt két személyre, kollégistaként.

(kép: wiki)

Hát, nem titok: havonta 40 ezer forintból, diákhitelből élek. És ellenpéldát hozok mindazoknak, akik szidják, átkozzák, kárhoztatják a diákhitelt. Mert nem elkávézgatni-sörözgetni-bulizgatni kell, és utána sírni, hogy hogy fizetem vissza. hanem felelősségteljesen felvenni és arra használni fel, hogy szüelink tehermentesítésével megtegyük az első lépést az önállóság felé. Majd pedig amint munkánk lesz, amint lehet, amint túlvagyunk a szükségesen, lehető legtöbbel előtörleszteni. Mert kell alázat. Kell felelősségtudat. És nem szabad takarón túl nyújtózkodni.

(Persze T keres, de ez nem azt jelenti, hogy ne kb. egyenlően osztoznánk a "háztartásból", én ehhez ragaszkodom. Csupán többet tesz félre- ami úgyis jól jön majd később...)

40 ezer forint, melyből havi 9500 a kollégium, és 4000 a diákbérlet. Marad 26500. Ebből, nem mondom, hogy mindig, de gyakran félre tudok tenni 10ezer forintot. HOGYAN?
Úgy, hogy főzök. Nem büfében, kifőzdében, étteremben verem el az éhem, nem fizetek hetente minimum háromszor pizzafutárt, nem dohányzom, nem járok szórakozóhelyekre. Mert nincs rá szükségem- ha inni van kedvem, itt van a kollégiumban, akivel akarok, boltban 160 ftért is akad, a városban pedig 250ftért is van sör , nem csak 600-ért, és a főzés pedig olyan sikerélmény, olyan relaxáció, olyan élelmes spórolási lehetőség, ami szomorú módon kiaknázatlan.

Így úgy döntöttem, kihívást intézek magamhoz: Minden nap lejegyzem, mit főztem, mit ettünk, mennyi pénzből. 30 nap, két fő, 20 ezer forint. És normális étkezés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...