2011. november 30., szerda

Boston Baked Beans

Jó ideje szemeztem már ezzel a recepttel, hiszen a bab az valami istenifincsi dolog, és ez meg valami ösztönös oknál fogva végképp annak tűnt mindig is. Vagy csak azért, mert szinte mindegyik Stephen King- könyvben megjelenik "sült bab" néven, ami igencsak hülyén hangzik, és már csak ezért is figyelmefelkeltő, vagy mert ennyire amerikomán a világ...no mindegy, ma úgy alakult a randa egyetem és szemvörösítő időbeosztás, hogy nem tudtam, hogy lesz kaja. Aztán beugrott, hogy hát na! van ehhez minden! akkor uccu!

BOSTON BAKED BEANS
(kép nincs, mert erről a kívánatos és isteni kajáról valahogy nem sikerült kívánatos és isteni képet készíteni...:( )
- fél kiló aprószemű fehérbab (270 ft)
- 1 nagy hagyma
- 4-5 ger. fokhagyma
- 2 tk só
- 1. csésze ketchup (vagy kikeverve 70 gr sűrpar, másfél deci víz, 1,5 tk. almaecet, 2 tk cukor)
- 4-5 ek. barna cukor vagy melasz
- 2 chipotle, vagy egy fél kk. chili és egy tk. pirospaprika, vagy füstölt pirospaprika
(- füstölt szalonna ízlés szerint, elhagyható)
- 1 tk. kakukkfű
- 2-3 babérlevél
- fél tk. bors
- 1 tk. római kömény
-1 ek mustár

Mminden hozzávalót egy nagy jénaiban összekeverünk (igen, a babot szárazon, a hagymát épphogycsak felkarikázva, a fokhagymát csak kicsit felaprítva), felengedjük vízzel (kb 6 cm magasan legyen a bab szintje felett) és alaposan keverjük össze. Kb 120 fokos sütőben süljön 6-8 órát. Érdemes ránézni néha és utánatöltögetni vizet, ekkor megkeverni sem árt. kb. minden szétfő, a szalonna isteni lesz, a bab pedig krémes, puha és iszonyatfinoman édes, csípős és fűszeres egyszerre... jajh. Krvajó kaja!
Akkor az igazán jó, ha kb. ketchup sűrűségű, sötét vörösesbarnás szósz, és szinte karamellizálódott babszemek illatos egyvelegét találjuk a jénaiban. Ehhez 6-8 óra pont elég, de néhányszor nem árt ránézni, vizet utántölteni.
Pláne, ha az ember éjfélkor beteszi a sütőbe, és reggel 8kor kiveszi onnan az aznapi pikkpakk-kész ebédet... éjszakai wclátogatás alkalmával érdemes rákukkantani. ezzel együtt elfoglalt háziasszonyoknak kifejezetten ajánlom!
Ha túl sok készülne belőle, akkor összeturmixolva, mint babkrém, szendvicsbe is remek, másrészt pedig turmixolva, hígítva és tejföllel, isteni babkrémleves készülhet belőle...
és nevetségesen kevés pénzből. minimum 6 személyre. 10 perc munkával. Próbáljátok ki, komolyan. És ez is az a fajta kaja, ami ha megmarad, napról-napra jobb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...