2011. október 13., csütörtök

Igazi kolis csövikaja

Megesik, hogy az embernek se pénze, se kedve főzni, mégis enni kéne valamit, kallódik egy fél szikkadt kenyér a polcon, még krémmel is rossz, nemhogy magában... Ilyenkor jön a kunyerakaja, ha valaki már egy sűrített paradicsom-konzervet vagy tejet ad, máris összedobható valami!
EDIT: reagálva a sok fúj, milyen kaja ez?-kérdésre, elmondanám hogy a mákos guba gyakorlatilag ugyanez, csak édes. Ha az "ázott" kenyér undi, az ázott kifli miért nem?

Rakott kenyér
fél kg. szikkadt kenyér (héjjal vagy héj nélkül, ízlés dolga vagy a kenyér állapotától függ)
1 üveg paradicsomszósz, vagy 1 közepes doboz sűrített paradicsom egy pohár vízzel, bazsalikommal és kis fokhagymakrémmel kikeverve
sajt, szalámivég, kolbászkarika, zöldségek, ami akad.

A kenyeret felszeleteljük és egy tepsi vagy jénai aljába egy rétegben lerakjuk. ezt megszórjuk a talált töltelékekkel, nálunk sajtkocka volt és paprika, meg olajbogyó. A szósz felét ráöntjük, majd újra lerakjuk kenyérszeletekkel, és újra nyakon öntjük a szósszal. Tetejére burzsoá módon tehetünk sajtot, majd forró sütőben süssök össze kb 15 perc alatt, amíg a sajt vagy a kenyér megpirul a tetején.
Kiadós, finom, és nagyon olcsó, eltünteti a maradékot amit eseteg a szobatársunk hagy ránk, vagy nekünk maradt, de még koldulással is össze lehet szedni a hozzávalókat:)

Más
Ugyanezt lehet sós tejjel (+1 tojássárga) és sajttal, valamint különféle fűszerekkel turbózva készíteni, ez esetben a tej kb 3-3,5 dl. legyen.

Édes verzió
Ugyanezt meg lehet csinálni cukros tejjel (amiben esetleg egy tojássárgáját kikevertünk), lekvárral vagy mondjuk banánnal rétegezve, de simán kakaós cukorral vagy fahéjjal is remek.

ár-érték arány nevetséges, egy adag kaja alig 100ft-ból jön ki. Mutasson valaki jobbat! :)

2 megjegyzés:

  1. ha tudnád milyen szutykokat képesek itt megenni...ez egy szofisztikált karácsonyiesti étel azokhoz képest! :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...