2011. október 9., vasárnap

Csóró Kollégista 2- ami legyen!

Végigvéve a hasznos konyhai kisgépeket, maradok annál, hogy egy rizsfőző és egy szendvicssütő párezer forintból, minden koliszobát menzává változtathat, de természetesen némi mellékes felszerelés szükséges a kaja feldolgozásához- arról nem is beszélve, hogy kaja is kell!

Két kés, egy nagyobb, szeletelős, és egy kisebb, pucolós-evős mindenképpen szükséges. Ajánlatos egy nagy és egy kisebb keverőtál, vágódeszka, fakanalak. merőkanál és egy fa csipesz, vagy ha valaki ügyesen tudja használni, akkor saibashi, ami főzéshez használatos, hosszú, nyers bambusz evőpálcika. Persze kés, villa, kanál, mélytányér, lapostányér, konzervnyitó, szűrő. Hasznosak még a kisebb-nagyobb hűtős-mikrós dobozkák és reszelő, amin van gyalu is meg nagylyukú-kislyukú reszelő, esetleg almareszelő. Ez nem nagy készlet, mégis sokra megy vele az ember!

Kajakészletként pedig mindenképpen a konzervek és szárított élelmiszerek alkalmasak. ezeket senki nem lopkodja ki a hűtűből, mert a szobánkban, a szekrényben eltarthatók, és nagyon sokáig elállnak. Ilyen a konzerv bab, kukorica, paradicsomsűrítmény vagy kockázott paradicsom, üveges zöldbab, tonhal, szardínia, májkrém, löncshús. Pár szem krumpli és hagyma is elfér egy cipősdobozban, de ha mégse, akkor fokhagyma- és vöröshagymakrém, tubusban, nagyon hasznos tud lenni. liszt, zabpehely, kakaó, cukor alap.


kétszersült vagy ikea-féle hónapokig ehető rozsropogós is jó, ha az embert elkapja az éhség, nem is beszélve  olyan hatalmas kalóriaértékű, tehát szegényes táplálkozáskor, néha, normális mennyiségben hasznos étkekről, mint a nutella, mogyoróvaj, lekvárok, amiből lehet, persze házi. Biztonság kedvéért instant ramen vagy bögréslevesek (a teszkó soup&go márkájú cuccai nagyon finomak!) de ezeknél nagyon NAGYON figyelni kell a sótartalomra, és hogy ne együk őket túl gyakran. A zacskós ramenek tápértékének növelésére adok majd tippeket.
Száraztészta, rizs és alkalomadtán üveges szósz is elmegy olykor.
Fűszerek terén nem kell nagy készlet, elég, ha az alapok megvannak. Pl. olasz fűszerkeverék, ami jó pizzához, spagettihez is. só, bors, paprika, chili mindenképpen. curry és kakukkfű is alap nálam, édes ételekhez fahéj, szegfűszeg (és még forralt borhoz is jók!). Sütőpor sem árt. Egy üveg szójaszósszal is nagyon jól fel lehet turbózni bizonyos kajákat, és olaj, leveskocka, almaecet is elkél.

Természetesen nem lehet ennyiből meglenni, így ha friss zöldségre vágyik az ember, azt ajánlom, vegyen előre pucolt, mosott, csomagolt zöldségeket, mivel már nagyon sok félét kapni. Igaz, ezek drágábbak, de sok melót spórolnak, és a szétröpködő répahéjat se találjuk meg pár nap múlva a csap szélén. Vagy egy tipp: ha van salátabárral rendelkező bevásárlóközpont vagy bolt a közelben (matchban szokott lenni!) nagyon jó ötlet egy oltári adag reszelt répát, paradicsomcikket, karfiolrózsát frissen és nyersen megvenni, vagy bármiből olyat és annyit, amennyire szükségünk van.
De ha nem kedveljük az iylesmit, akkor a legjobb bevásárlóhely a piac! természetesen friss húsokat illetően is.

Remélem tudtam segíteni kezdő és veterán kolisoknak is! A következőkben a tojás, és az instant ramen változatossá tétele a téma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...