2011. április 15., péntek

Kimchi, kimcsi, a koreai savanyú káposzta, a csodaszer.

Méltatlanul figyelmen kívül hagyott konyha a koreai. Ízesebb, változatosabb, mint a kicsit sznob japán, könnyebben összeszedhető hozzávalókat használ, mint a kínai, mégsem olyan elterjedt. Pedig fantasztikus. Rengeteg zöldséget használ, kevés húst, sok rizst. Szezámolajat, szójaszószt, ami ma már bárhol akad. És a nemzeti ételük, a kimchi, valami csoda.

KIMCHI
kép innen: http://www.lovethatkimchi.com/kimchi.jpg
Többször is készítettem már házilag kimchit, egy lépéssel sem nehezebb, mint a savanyú káposzta, és elronthatatlan. És eszméletlenül egészséges. Koreai orvosok kísérletei szerint a madárinfluenza ellen is hatásos, a kimchivel etetett csirkék kisebb eséllyel kapták el a betegséget, mint a kontrollcsoport. C-vitaminbomba, jó sok csípős paprika, megfázás elleni, csípős, friss savanyúság. Imádom. Csak úgy magában is.


- 1 fej kínai kel (az elsőt sima fehérkáposztából csináltam, az is nagyon jó lett)
- Fél kiló sárgarépa
- 1 jégcsapretek
- Újhagyma/lilahagyma/vöröshagyma/póré, whatever.
- 6-8 g fokhagyma, de itt aztán annyit raksz bele amennyit nem szégyellsz
- 10-12 centi gyömbér
- Chilipehely vagy egy-két ek. Erőspista
- Wakame, ha valaki szeretne tenni bele. 

Lé: 1 l vízhez 4 ek só. Ha nem elég, arányosan növelhető a mennyiség:)

A zöldségeket felaprítom, a káposztát egyben, torzsástul, ujjnyi vastag csíkokra szoktam vágni, a répát olyan 2-3mm vastag félkarikákra. A hagymát is vékony karikákra, a retket félkarikákra. Az összes felkaszabolt zöldséget egy vödörben vagy tálban a sós oldatban 1-2 órát hagyom állni. Addig egy hasonlóan gigantikus tálban bekeverem az ízesítőt: lereszelem a gyömbért és a fokhagymát, lapátolok rá erőspistát, és kikeverem az egészet egy pasztává- majd a zöldségeket állás után, kinyomkodva, mind egyszerre ebbe beleforgatom, egyenletesen. (Ha seb van az ember kezén, az fájni fog:D)
Ezt a csípős cuccost 2 7decis üvegbe lehet belegyömöszölni. beléjüktömöm, de tényleg erősen és lenyomkodva, mert levet kell hogy eresszen. Lazán ráteszem a tetejét, vagy csak egy kistányért, mert ha forrni kezd, kifut. Buborékozni fog meg folyni meg minden, de olyan 3-5 nap után már jó. Ha áttetszőek a zöldségek kicsit. Egyébként meg szagra meg tudja állapítani, aki evett már savanyú káposztát, hogy milyen, ha jó. Isteni. Tele egészséggel. A tejsavbaktérium által erjesztett savanyúságok egybként is rendkívül egészségesek, emellett a gyömbér és fokhagyma, valamint a chili orvosi hatásairól sem kell hosszas ismertetőt tartani, mindenki ismeri őket:)

EDIT: találtam az ázsia boltban igazi, kimchihez való chilipelyhet, gyönyörűséges téglavörös színben, eszméletlen illattal. Ettől lesz olyan igazi szájsarokfestősen vörös a kimchi, amilyen az erőspistától bizony sosem!

10 megjegyzés:

  1. Húsvét után szabin leszek és végre lesz időm kipróbálni :)

    VálaszTörlés
  2. Egy hete összeraktam, ma kóstoltuk, isteni!
    De mivel is együk? Várom a javaslatokat! (Húst inkább kihagynám.)

    De azt még szeretném megjegyezni, hogy nagyon komoly vegyifegyver, az első nap csak nyitott konyhaablaknál lehetett megmaradni... :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök neki, hogy jól sikerült!
    Bizony így van, a savanyú káposzta elég izmos szagával bír:D Hát ilyen üzem az erjedés:)
    Én magában is szeretem, májkrémes kenyér mellé, mint a savanyú káposztát, de holnapi tervem a koreai kimcsileves, abba tofut és marhahúst szoktak tenni, de nagyon keveset, úgyhogy szerintem csak egyikkel is tökéletes. De a kimcsis sült rizs is nagyon jó vele, kis gyömbéren, fokhagymán (+ esetleg sült húson) kicsit megpirítva, rizzsel esetleg tojással összesütve, nagyon fincsi:)
    de savanyúságként is megállja a helyét, igazság szerint koreaiak szinte mindenhez eszik.
    Örülök, hgoy ízlik nektek is! Holnap írok a kimcsileveről!

    VálaszTörlés
  4. Ha még csak a savanyúkáposzta szaga lenne! De ez még meg van fejelve a gyömbér, chili és főleg a fokhagyma csípős-kénes illataival! Szinte éget! Az első éjszaka azt hittem, kimarja a torkomat. De megérte!
    Egy kimcsilevest épp a hétvégén jegyzeteltem ki az "Öt világrész vegetáriánus konyhájá"-ból (tofu, szójaszósz, rizsborecet, szezámolaj), várom a Te változatodat.
    A sült rizs nagyon érdekel, a kimcsit pirítsam meg a gyömbéren-fokhagymán és tegyem hozzá a rizst esetleg tojást is?

    VálaszTörlés
  5. igen-igen, kábé ennyi az egész:)

    VálaszTörlés
  6. Rossamela: nagyon jó ha rizshez kevered hozzá és pirítod együtt a kettőt. Magában is, köretnek is.

    VálaszTörlés
  7. hmm most kevertem be egy adagot a koliszobába. ezek után akkor annyira nem fog szeretni a szobatársam? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát míg erjed, lehet hogy nem, de mikor már eszitek, tuti megváltozik a véleménye:D
      de amúgy szobában sem olyan büdi ám:) csak figyelni kell és kóstolgatni minden nap, mert benn melegebb van, könnyen túlerjedhet.

      Törlés
    2. nagyon fini már most
      szerintem nem éri meg az 5 napot :)
      a szobatársam szerint rohadt büdös káposztát eszek :)
      köszi a receptet

      Törlés
    3. haha! :D hát igen, előfordulhat hogy valakinek nem pálya az erjesztett savanyúság:D
      egészségedre:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...