2011. március 10., csütörtök

Lencsés piláf marokkói fűszerekkel

A piláf klassz kaja, gyakorlatilag egy csomóféle zöldséget, amit talál az ember, babot, lencsét, darált húst, rászór egy adag rizsre, vizet löttyint alá és 20 perc alatt megfő. Igazi hűtőürítő és személyre szabható és egyszerű kaja, arról nem is beszélve, hogy a rizsételek egyszerűen mindenhogy fantasztikusak. Belekerül minden földi jó, amihez kedvünk van, aromás közel-keleti fűszerek, gyönyörűséges kurkuma, eszméletlen illatok és ízek. És lehet vega is, nem veszít az értékéből:)

LENCSÉS PILÁF RAS EL HANOUTTAL

- 1 bögre lencse (80 ft)
- 1 bögre rizs ( a szokásos drágábbfajta rizsemből, 150ft)
- 1 nagy fej hagyma (30 ft)
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 közepes répa (70 ft)
- 1 diónyi friss gyömbér
- 2 teáskanál ras el hanout, de garam masala és curry keveréke is hasonló aromát ad
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 zöldségleveskocka (40 ft)
- 1 tk só ( ügyelni kell azért a leveskocka sótartalmára is, mivel ez ilyen bioleveskocka, nincs benne sok, ezért kellett kicsi pluszba)
(- egy negyed fej káposzta, mert már utáltam hgoy útban van, + a gyümölcscentifugából kiszedett réparost (fél kiló répa maradványai), egy müzlistálnyi)
- olívaolaj

A bögrényi lencsét sós-szódabikarbónás vízben megfőztem. A nagy fazekamban 2-3 ek olívaolajon a felaprított hagymát, és a lereszelt gyömbért és fokhagymát kicsit megfuttattam, és ráöntöttem egy bögre rizst, amit fehéredésig pirítottam. Rádobtam a gyufára vágott répát, a legyalult/ szálasra vagdosott káposztát, a réparostot (nem pazarlok, hahá!!), összeforgattam a mindenséggel, meg a leszűrt lencsét is. fűszereztem, ras el hanouttal, kurkumával, felöntöttem 2 és fél bögre vízzel, és belecsobbantottam még a leveskockát is. Rátettem a fedőt, és nagy lángon felforraltam, majd alacsonyra vettem és hagytam rotyogni magában. Egy negyed óra után érdemes meghallgatni a fazekat, hogy serceg-e vagy bugyborog még- ez jelzi, van-e még alatta víz. ha serceg, vagyis már pirul az alja, fedőstül rázogassuk meg a fazekat, és zárjuk el a lángot, majd hagyjuk még 10 percet gőzölődni. Persze sokkal könnyebb megítélni hogy van-e rajta víz, ha az embernek üveges fedője van, de sajna nekem a megérzéseimre kell hagyatkoznom:D sikerülni szokott azért, nem olyan ördöngős. Viszont a fedőt levenni nem szabad, mert kimegy a gőz. Ez a főtt rizsnél is alapszabály.
6 evésre való kaja lett (nem sikerül soha keveset főzni) ami adagonként  50 forint alá ejti a cuccot. Feltéve, hogy van otthon fűszer, meg fokhagyma.

Mielőtt valaki megkérdi, a gyümölcscentrifugát anyukámtól kértem kölcsön, és igazság szerint nem, baromira nem fér el sehol:D

Ez volt hát a pénteki recept kicsit előrehozva. hétfői meg asszem keddi lesz, mert nagymamámékhoz megyek a hosszú hétvégére:) Jó pihenést mindenkinek:)

3 megjegyzés:

  1. Vágyom már az ilyen könnyű kajákra! Hiányzik a tavasz, egyfolytában zöldeket ennék:)

    VálaszTörlés
  2. igen, nekem is jól esik most ez a könnyedebb étkezés, és nekem is nagyon fáj már a szívem az újkrumpliért, salátáért, friss hagyma, fokhagyma, retek, nem tunéziai paprikák és egyebek...
    különben meg, igaz, hogy a böjt második napján vagyunk, nagyon jól érzem magam, hogy nem ül meg a kaja. Majd meglátjuk, hogy érzem magam a végén, de egyelőre sokkal jobban mint átlagosan:D
    csak T. panaszkodik hogy egész nap eszik, mégis éhes. férfiak:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...