2011. február 3., csütörtök

"Vasárnapi ebéd" kolis módra

Tudom, nem vasárnap van:)
De mivel a telefonom még  mindig szervizben, kénytelen vagyok betárazott bejegyzésekből élni. De már nem húzom sokáig. Kell szereznem kölcsöngépet...
Na mindegy, nyavalygásról ennyit.
A "vasárnapi ebéd" a legtöbb ember agyában valamiért a "húsleves, hús meg krumpli" címkéket viseli. Hajja. Mi azért otthon szeretjük a változatosságot, tehát az ilyesmi nem a rántott hús-sült hús váltakozásából áll, de mégis, ha az ember régen volt otthon, és amikor otthon van, akkor is az anyja aktuális brillírjait fogyasztja, akkor igenis megkíván néha egy kis sütthusst krompéjja'. Ahogy egyszer egy feltehetőleg igen művelt és igényes útitárstól hallottam a metrón.

Csirkeszárnyat gyakran készítek. Szeretem, hogy a mell és a comb között van félúton ízre és szárazságra is, szeretem, hogy jó sok bunda vagy panír elfér rajta és lehet cuppogatni, szeretem, hogy nincsenek benne olyan bazinagy fekete erek, mint a combban. És olcsó is. És sokoldalú. És hamar kész van.
Általában a piacon szoktam venni, előfordul, hogy 250ft egy kiló. Na, olyankor kicsit megőrülök, veszek vagy 3-4 kilót, aztán órákon keresztül mosom, tollazom (mert a piacoson szinte mindig marad egy kis toll), darabolom, porciózom, fagyasztom. De megéri, 14-darabjával (az 7 egész szárny, 7dobverőcske meg 7duplacsontos) porciózom, az kettőnknek T-vel olyan másfél evés. Egy jóllakás, meg még egy, egyikőnknek. Úgyis mindig van maradék. A szárnyvégeket pedig összegyűjtöm, és egyszerre fagyasztom- ha nagy ritkán húslevest főzök, legalább nem csak a nyak meg a láb meg a máj úszkál benne. Mondjuk megenni nem esszük meg, de ízre az azért jó, ha benne van. (egyébként T-é a máj, enyém a nyak, rendszerint) Szóval a csirkeszárny adu alapanyag.



EGYBEN SÜLT CSIRKESZÁRNY ÉS TEPSIS KRUMPLI

- egy adag lefagyaszott szárny (vagy ha valaki kevesebbet igényel, akkor vegyen 3 egész szárnyat fejenként, vagy 2őt, ha nagyon madárétkű) (még ha 350 is a szárny kilója, akkor is csak 200ft körül)
- Egy kicsit kevesebb, mint egy kiló krumpli (150ft)
- 2 nagy fej hagyma (70 ft)
- 3-4 közepes répa (60 ft)
- fél fokhagyma
- Só, bors, olaj, rozmaring, kakukkfű, majoranna, fokhagymapor (vagy csak egyszerűen sültcsirke-fűszerkeverék)

A zöldségeket megpucolom, a krumplit és a hagymát centisre felkarikázom, a répát hasábolom. A fűszereket összekeverem (kb 1-1 teáskanál mindből, fél a borsból, 2-3 ek olajban), és beleforgatom a szárnyakat, vagy ha már úgyis pacsmagos a kezem, bekenegetem vele őket. A tepsiben szétkenek egy kis olajat, és rétegezem a krumplit, a hagymakarikákat és a répát, egy kis sót-borsot szórok rá, rárakosgatom a szárnydarabokat. Ha maradt még fűszeres olaj, azt a zöldségekre csurgatom. A tepsibe dugdosom még a fokhagymagerezdeket is, pucolatlanul. A max. kakaón lévő sütőbe lefóliázva tolom be a tepsit. Egy fél óra múlva leveszem a fóliát, egy deci vizet öntök alá, hogy ne ragadjanak le a cuccok így pára nélkül, és még egy negyed óra alatt megpirítom kicsit a csirkét és a krumplit.
A krumpli általában megpuhul ennyi idő alatt és a szárny is, de a legjobb indikátor a répa. Combbal azért lehet, hogy több idő lenne, és a krumpli szétfőne. Szerintem szárnnyal ideális.

Nagyon jól szokott sikerülni! A hagyma szinte eltűnik, olyan krémesre és édesre párolódik, a krumpli puha, a répa pont a főtt-ress között van, ahogy szeretem. és a legjobb a fokhagyma: ki lehet nyomni a héjából, ááámmmm fincsi, krémes, édes, jaj, nagyon szeretem a sült fokhagymát:)
Szóval ez olyan comfort food, ahogy az angolok mondanák. Jóérzés-étel. Otthonétel. Ki tudja, miért:)
Ja, és antiszakácsoknak is tuti siker. Nem hiszem, hogy el lehetne rontani. Feltéve, hogy a sütő is kooperál velünk, vagy nem felejtjük benne:D

Főnként, ha 3 adagosnak vesszük ezt, akkor 150 ft körül járunk.

1 megjegyzés:

  1. Mi nem eszünk csirkeszárnyat. De más hússal most vasárnap elkészítem majd :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...