2011. február 7., hétfő

A bolt legjobbja- Ras el hanout

Érdekes fűszert vettem. Újabban izgat a marokkói konyha, szeretem, ha a valamiért "édesnek" titulált fűszerek, mint a fahéj, a szegfűszeg, az ánizs és társaik, kitüntetőbb szerepet kapnak a süteményeknél. És azt is szeretem, amikor a fővő/sülő étel nem ételszaggal, hanem piruló, aromás fűszerek illóolajaival töltik meg a folyosót, a konyhát, mintha csak aromaterápia lenne, nem főzés. És szeretem még azt is, ha a húsok mellé gyümölcs kerül. Meg azt is, ha nem a krumpli és rizs az, amivel jóllakik az ember.
NNa, ez mind benne van a marokkói konyhában. Meg még jóval több is, de annyira még nem sikeredett belefolynom.
A fűszer, amit vettem, a Ras el hanout, ami lefordítva azt jelenti, "a bolt legjobbja". Rengetegféle fűszerből összeállított keverék ez, és rendszerint minden boltnak megvan a saját receptje hozzá. legnagyobb elismerésnek számít, ha a bolt keverékét kedvelik a legjobban az emberek.
 Eddig curry és garam masala fele-fele vegyítésével kókányoltam össze valami hasonlót, de végülis nem nyúltam olyan nagyon mellé- a ras el hanout tulajdonképpen egy mézeskalács-fűszerrel felturbózott curryre hasonlít. Ami izgalmas, hogy van benne például levendula és rózsaszirom is, ezeket határozottan érezni lehet, annak ellenére, hogy nem sokat tartalmaz. Kíváncsi leszek majd, hogy a marokkói lencseleves, T kedvence, milyen lendületet kap az eredeti fűszerkeverékkel. Szándékozom még kipróbálni kuszkuszrecepteket és piláfokat is, még akkor is, ha a blognak nem kifejezetten az efféle főzőcske a proflija. Ellenben szeretném, ha sokan mernének felfedező utakra indulni, és kilépni a só-bors-paprika szentháromságból.

Lesz itt még Marokkó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...